Vervoer

Aangepast autorijden

Wilt u ondanks uw beperking blijven autorijden, dan zijn er verschillende oplossingen mogelijk. U kunt bijvoorbeeld autoaanpassingen laten doen. Of rijden in een brommobiel.

Rijden met een handicap of beperking

In de meeste gevallen kan iemand met een beperking zelfstandig autorijden. Technische aanpassingen maken dat mogelijk.

Er is soms wel onderzoek nodig om te beoordelen of u geschikt bent om te rijden.

Aangepaste auto

Wat betreft autoaanpassingen en gehandicaptenauto's is er van alles mogelijk. U kunt denken aan een auto waarbij u met uw handen remt en gas geeft. Of een (bijrijders)stoel die kan draaien en naar buiten kan schuiven, zodat u gemakkelijk vanuit uw rolstoel in en uit de auto kunt komen. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u voorbeelden van autoaanpassingen.

Aanpassingen aan uw auto via de gemeente

Voor een autoaanpassing kunt u misschien een vergoeding krijgen van de gemeente, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U kunt hiervoor een melding doen bij het Sociaal Team. De gemeente kijkt waarvoor u de aanpassingen nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. Vervolgens besluit de gemeente of u voor een vergoeding in aanmerking komt. Meer over de werkwijze van de gemeente kunt u lezen op de pagina over de Wmo.

Een deskundige van het CBR zal daarna samen met u vaststellen welke autoaanpassing nodig is.

Heeft u een aangepaste auto nodig heeft om mee naar u werk te gaan? Of moet u vanwege uw werkzaamheden veel autorijden, bijvoorbeeld naar klanten? Dan kunt u misschien een vergoeding voor autoaanpassingen krijgen van het UWV.

Leveranciers

Er zijn verschillende bedrijven gespecialiseerd in autoaanpassingen voor mensen met een beperking. Kijk voor een bedrijf bij u in de buurt op de website van de vereniging van Auto Aanpassers Nederland (AAN). Het is handig om de prijzen van verschillende bedrijven te vergelijken, om te zien waar u het voordeligst uit bent.

Brommobiel

Voor de kortere afstand is een (aangepaste) brommobiel misschien geschikt. Een brommobiel lijkt op een kleine personenauto, maar wordt voor de wet als bromfiets gezien. U heeft er dus geen autorijbewijs voor nodig. Wel een rijbewijs voor de bromfiets of brommobiel. U mag in een brommobiel maximaal 45 km/uur rijden.

Op de website van het CBR vindt u informatie over het rijbewijs voor de brommobiel. Op de website van Veilig Verkeer Nederland kunt u meer lezen over verkeersregels voor brommobielen.

Aangepaste auto of rolstoelbus huren

Er zijn hulpmiddelenleveranciers die aangepaste auto's verhuren. Bijvoorbeeld Bever en Welzorg. Een rolstoelbus is vaak ook te huur bij reguliere autoverhuurbedrijven.

Parkeren

Als u minder mobiel bent, is het fijn als u dicht bij huis kunt parkeren. Of op een handige plek bij uw werk of bij de supermarkt. Daarom zijn er speciale parkeerplekken voor gehandicapten. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u daar parkeren.

Zie ook